De BGF

Het Brussels Games Festival (BGF) heeft tot doel het spel in al zijn vormen te promoten en in het bijzonder alle burgers, ongeacht leeftijd, geslacht, sociale situatie of etnische afkomst, bewust te maken van de praktijk van het spel. Het wordt georganiseerd tijdens het laatste weekend van augustus En biedt de Brusselaars en spellenliefhebbers een kans om momenten van delen en vergaderingen te delen. Er zijn gezelschapsspellen, party games, miniatuurspellen, educatieve spellen, houten spellen, rollenspellen, levensgrote rollenspellen, wereldspelen, ontsnappingsspellen, aangepaste spellen aangeboden door professionals, maar ook toernooien, conferenties, een tweedehands beurs en een protozone.

Spel(len) & cultuur

Elk jaar, sinds 2016, kiest de cultuurafdeling van het festival een thema en zet ze een dynamiek van culturele bemiddeling, permanente educatie en sociale cohesie op. Na "toegankelijkheid van en door spel" in 2016, "diversiteitsvraagstukken" in 2017, spel als instrument voor onderwijs en kennisverwerving in 2018, ecologie en duurzame ontwikkeling in 2019, is het thema van dit jaar "Spel, media en transmedia".

Het spel wordt nu verteld via meerdere media. Evolueren het beeld en de praktijk van het spel met de tijd en in de verschillende media? Hoe kan de spelervaring worden uitgebreid met nieuwe technologieën? Maakt dit het spelen meer of minder toegankelijk? In hoeverre is het spel een communicatiemiddel of slechts een promotiemiddel? Het BGF-team probeert enkele antwoorden op deze vragen te geven.

Een publicatie: BGF Mag

BGF Mag is een magazine voor reflectie over spel en de impact ervan op de samenleving, uitgegeven door het cultuurdepartement. Elk nummer bevat een reeks artikelen in verband met het jaarlijkse thema van de BGF.

N°5 (in het frans) :

Vorige edities :

Videoclips en filmpjes

Om de Brusselse game-actoren (makers, uitgevers, speelgoedbibliotheken, gameverenigingen...) in de kijker te zetten, werd in 2015 het label "Made in Brussels" in het leven geroepen. In 2018 wordt het toepassingsgebied, Uigaande van de grenzen van het Gewest, uitgebreid tot in Vlaanderen en Wallonië gevestigde persoonlijkheden en instellingen met een nieuw label: "Made in Belgium".

Dit jaar worden de filmpjes live uitgezonden tijdens het festival op het twitch-kanaal(Opent in een nieuw venster). Als u ze gemist hebt, kunt u de sociale netwerken van het festival volgen om op de hoogte te blijven van de herhalingen.

Voor filmpjes van de vorige jaren ga je naar de Youtube playlist(Opent in een nieuw venster).

Een tentoonstelling

Elk jaar stellen wij voor een initiatief in verband met het gekozen thema in detail te ontdekken. In 2021 stellen wij u voor het spel "Les Poilus" van Juan Rodriguez en Fabien Riffaud, geïllustreerd door Tignous, te (her)ontdekken. Als we hier niet te maken hebben met een zuiver transmediale creatie, kunnen we spreken van crossmedia dankzij de illustraties van de striptekenaar en de perscartoonist.

Lezingen en discussies

Er worden ruimtes voor uitwisseling en sharing georganiseerd, met deelname van professionals in het veld, makers, specialisten in wetenschap en technologie van het spel, culturele bemiddelaars... Deze bijeenkomsten vinden plaats op ons Twitch-kanaal en worden daarna uitgezonden op ons Youtube-kanaal.

Partner : BXL La ville / De Stad
Partner : be.brussels
Partner : Fédération Wallonie Bruxelles
Partner : Cocof
Partner : BX1
Partner : Visit.brussels
Partner : Inspired Gaming
Partner : Cleonis
Partner : Tomorrows Boardgames Club
Partner : Digital TransMedia
Partner : Des Jeux Une Fois
Partner : Meeple Solidaire